Zwemschool

Zwemschool

Aanpassing Leermethode

Beste ouders, Sympathisanten,

In het seizoen 2016-2017 zal onze zwemschool er heel anders uitzien. Het doel van onze zwemschool is en blijft kinderen vertrouwd maken met het water en het aanleren van de basis zwem-slagen. De manier waarop we dit aanleren zal echter sterk verschillen met de voorbijgaande seizoenen. 

Vanaf september starten we met een nieuwe leermethode en zal de crawl/rug-crawl de basis vormen van onze nieuwe zwemopleiding. 

Waarom crawl?

Crawl is de meest efficiënte zwemstijl. De bewegingen die we maken sluiten aan bij de natuurlijke bewegingen van het lichaam, wat het aanleren gemakkelijker maakt. De techniek van crawl sluit ook aan bij die van rug-crawl, zodat ook dit leerproces vlotter verloopt. 

De zwemopleiding zou dan bestaan uit volgende groepen:

 

  • Pré-crawl: 2x30' les/week
  • Crawl/rug 1 tem Crawl/Rug 4: 2x30' les/week
  • Schoolslag 1 tem Schoolslag 2: 2x30' les/week
  • Schoolslag 3 en vervolmaking 1 en 2: 2x45' les/week

Integratie nieuwe leerlijn zwemmen

Onder leiding van het ISB (Vlaams Intituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid.) werd een nieuwe leerlijn zwemmen ontwikkeld. (http://www.isbvzw.be/nl/604/papers/322/leer-lijn-zwemmen.html)

De nieuwe leerlijn zwemmen is een onderbouwde leidraad om het zwemonderricht in zwembaden te coördineren en te stroomlijnen. Het gaat om zwemmen als sport, als belangrijke vaardigheid en als recreatieve vrijetijdsbesteding in diverse contexten: Gemeente, school, club, vereniging, private aanbieder,... Het is een praktische aanpak om kinderen waterveilig te maken en een leidraad van waterwennen over leren zwemmen tot zwem-sport. Ook zijn er sinds oktober 2015 nieuwe zwembrevetten in omloop. De brevetten zijn gebaseerd op deze leerlijn. Als zwemschool gaan wij verschillende elementen hiervan integreren in ons lessenpakket. Wanneer uw kind in de laatste groep van de crawlopleiding zit, zal hij/zij klaar zijn voor de waterveilig-test. Het gaat om een gecombiuneerde zwemproef van 50m die de verschillende vaardigheden kan testen. Een proef waarbij zwemmen in buiklig en ruglig gecombineerd wordt met draaien rond de lengte-as en breedte-as alsook drijven en aquatische ademhalingen. (inademen boven water, uitademen onder water)

Leerlingenvolgsysteem

Vanaf september starten we met het leerlingen-volgsysteem. Tijdens de lessen noteren onze zweminstructeurs duidelijk de vorderingen van ieder kind. Zo houden we precies bij hoe snel ieder kind vordert en hoe lang het duurt om een bepaalde eindterm te behalen. Op deze manier kunnen we u als zwemschool gemakkelijker informatie geven over de vooruitgang van uw zoon of dochter en krijgen wij een hoop informatie die ons als zwemschool ook sterker maakt. De informatie die we verzamelen biedt ons de kans om ons lessenpakket aan te passen waar we merken dat er nog progressie mogelijk is. 

De volgende infosessie hieromtrent wordt hier binnenkort medegedeeld. 

Overgangsjaar

Voor de kinderen die gestart zijn in het vorige systeem verandert er niets! Zij blijven het traject van het vorige systeem volgen:

  • Pre-schoolslag: 2x30' les/week
  • Schoolslag 1 tem schoolslag 4: 2x30' les/week
  • Crawl 1 tem crawl 2: 2x30' Les/week
  • Crawl 3 en vervolmaking: 2x45' les/week

De 2 trajecten zullen in seizoen 2016-2017 dus naast elkaar lopen tot de laatste groep van het vorige opleidingsysteem de vervolmaking bereikt heeft. 

 

Kalender 2016-2017 

 

 

Webdesign by

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x